inapoi la ARHITECTURA
CASA HP

Arhitecţi: Diana Nitreanu
Tip: rezidenţial, locuinţe unifamiliala P+E+M
Suprafaţă: 315 mp
Locaţie: Pipera, Bucuresti
An execuţie: 2016
Stil: minimalist, elemenente traditionale romanesti

Context
Pasionat de sporturi si de tot ceea ce inseamna activitate in natura, proprietarul acestei case a simtit nevoia sa se mute cu familia sa intr-un loc care sa-i ofere mai mult spatiu si mai multa liniste, dupa ce mai multi ani locuise intr-un apartament de bloc din Bucuresti.
Avand in vedere venirea pe lume a copilului lor, beneficiarul a achizitionat un teren de 300 de metri patrati, pe langa proprietatile unor prieteni apropiati. Se intampla in 2014, dar nu a inceput imediat ridicarea imobilului, ci cativa ani mai tarziu.
Cand s-a hotarat sa demareze proiectul, a apelat la biroul de arhitectura al Laboratorului. S-a inteles foarte bine cu echipa de arhitecti tineri, dar mai ales cu arhitectul principal, Diana Nitreanu, care s-a ocupat indeaproape de proiectul sau. Mai intai, beneficiarul a dat un brief foarte clar, cu imagini si concepte de casa pe care le gasise pe net de-a lungul timpului si care ii placeau foarte mult. Toate indiciile trimiteau catre minimalism, linii drepte si simplitate. Urmatorul pas a constat in realizarea proiectului de arhitectura si a compartimentarii interioare, pe care arhitectul le-a gandit impreuna cu beneficiarul. Acesta din urma a dorit o constructie care sa se desfasoare pe trei nivele parter, etaj si mansarda si care sa integreze un living mare, de 50 de metri patrati, trei dormitoare, un spatiu pentru birou, cat si mansardarea ultimului etaj cu rol de hobby room. De asemenea, a mentionat ca-i plac ferestrele mari, prin care sa intre multa lumina si prin intermediul carora interiorul sa comunice cu exteriorul, iar conceptul general sa integreze stilul de viata agitat, cu ore multe de munca, prieteni multi, momente petrecute in aer liber, weeekenduri de barbeque si relaxare la piscina.

Concept
Conceptul aflat in spatele casei reprezinta o extensie a activitatilor uzuale ale beneficiarilor, intr-un spatiu atent organizat atat la interior, cat si la exterior. Proiectul poate fi interpretat ca o lucrare de arta independenta, care ar putea fi pozitionata intr-o alta locatie, avand in vedere caracterul impersonal, insa, imaginea sa este atat de intriganta, incat, in mod paradoxal, ar putea fi plasata in orice cadru. Peisajul curat si orizontul indepartat par a penetra constructia, introducand-o in acestea si, in acelasi timp, eliberand-o, infiltrand-o si deschizand-o catre cer.
Parcela în suprafață de 300 mp oferă posibilitatea organizării a doua zone de grădina în preajma casei, fiecare cu forme și funcții diferite – zona de intrare, pentru parcaje, gandita ca un ecran de protectie pentru ce urmeaza a se desfasura in partea din spate a terenului: zona de terasa din spatele curtii, amenajata pentru momentele de relaxare cu familia, la plaja, hidratandu-te in apa piscinei sau pentru momentele cu prietenii la un barbeque. Casa propriu-zisă le articulează între ele. Traversând spațiul, apar mai multe surprize: nu descoperi întregul dintr-o dată, ci treptat, pas cu pas; există porțiuni de grădini, luminate direct de soare.
Vila cu design cubist are o amprenta la sol de 140 de metri patrati si o suprafata desfasurata de aproximativ 310 de metri patrati, fiind prevazuta cu o terasa deschisa de 50 de metri patrati. Tinand cont de suprafata terenului si de posibilitatea unor coeficienti de ocupare destul de generosi, pe care arhitectul si i-a propus a-i exploata cat mai mult in favoarea unui design original, a rezultat un imobil cu parter, etaj si mansarda partiala, insa jucate.
Din punct de vedere arhitectural, volumul dominant al etajului a fost strategic intrerupt pe unele dintre fetele sale, fata de amprenta parterului, pentru a obtine lumina zenitala si efecte vizuale si a fost suspendat, in mod voit, pe suprafata parterului, pentru a crea senzatia de imponderabilitate si de libertate arhitectonica a beneficiarilor sai.
Proiectul intentioneaza sa incorporeze o optiune tipologica noua, extinzand spectrul architectural al arhitecturii traditionale romanesti, inserata subtil intr-un ansamblu minimalist prin prezenta unor detalii, forme si texturi naturale.
Finisajele fatadei sunt simple, naturale, ecologice, care sa integreze casa cat mai bine in peisaj.

Acoperișul are un rol important în compoziția peisajului. Conceptul sau a fost preluat de la arh. Serban Sturdza ce a patentat aceasta idee inovativa si de sucess din punct de vedere tehnic, cat si estetic – “Conturul acoperișului este bordat cu țepușe care filtrează lumina și care introduc zone de umbră și lumină asemănătoare celor date de frunzișul copacilor. Când plouă, apa curge din vârful fiecărei țepușe și acoperișul devine un fel de fântână arteziană cu jeturi curbe de apă care continuă forma aerodinamică a țepușelor. Unde anume se termină acoperișul și unde începe propriu-zis lumea înconjurătoare naturală? Ploaia șterge granițele între cele două teritorii. Apare o zonă de tranziție dilatată”.

Functional, zonele de zi intregesc volumul principal al parterului. Aici, se afla dressingul pentru obiecte voluminoase, camera tehnica, baia pentru oaspeti, biroul, bucataria cu locul de luat masa si livingul, ultimele doua din urma unite vizual cu piscina si, prin extindere, cu orizontul.

In living s-a dorit foarte mult un loc de relaxare orientat catre gradina din spate. De altfel, configuratia terenului pe care este construita casa a favorizat acest lucru.
Bucataria amplasata catre zona din spate, este deschisa, cu o suprafata de aproximativ 30 de metri patrati, orientata catre piscina.
Pentru a putea fi conectat de familia sa, beneficiarul a dorit biroul integrat in zona open space a parterului, alaturi de living, locul de luat masa si bucataria.
Spatiul interior a fost gandit sa comunice cu gradina din spate, astfel incat peretele vitrat al zonei de dining se deschide total, iar granita dintre interior si exterior dispare total, sustinuta de pardoseala continua, de lemn, ce porneste dinauntru catre terasa.
Obiectele de mobilier si accesoriile nu sunt foarte numeroase, tocmai pentru ca spatiul sa nu devina prea aglomerat.
Dormitorul matrimonial, foarte functional si intim, are doar un pat cu noptiere joase in lateral. De remarcat comunicarea vizuala a acestei incaperi cu baia aferenta, printr-un perete de sticla.
Sistemul de iluminat al casei este realizat din tuburi spectrale (neoane cu lumina calda) mascate in scafe, completate de spoturi orientabile si de lampi de pardoseala – lampadare, veioze.
Zona mansardei este piesa de rezistenta a proiectului, aceasta desfasurandu-se pe doua nivele, ca un mini apartament dotat complet, cu autonomia sa, gandit pentru momentul de maturitate al copilului lor, atunci cand nevoie de intimitate / separare devine din ce in ce mai apasatoare. Apartamentul integreaza la nivelul 1 zona de living cu birou si bucatarie.