back to INTERIOR DESIGN
NORDULUI

Interior Design: Laboratorul de Arhitectură, www.laboratorul.ro
Furniture execution: LINIA Furniture
Architects: Laurenţiu Stănescu, Radu Bubulete
Colaborators: Moir, Luminna
Type: 3 rooms
Surface: 180 sqm
Location: Bucharest
Execution year: 2015
Style: eclectic (mix of elements minimalist, Bauhaus and Art Deco)

Context
Set in a neighborhood in the north of Bucharest, the apartment “Nordului” is a luxury development project. The client is a young woman with personality, who knows what she wants. The apartment has 3 bedrooms and a generous area of 180 sqm, divided into a day and a night areas, the two being connected by a long hallway. The living area has a very large surface compared to the night, where the bedrooms have relatively small areas, difficult to furnish, with no niches that could be further processed into storage. The planning needs where to create unity across all functions and maximum use of space, taking into account the typology and customer needs.

Concept and execution
The arrangement style is an eclectic one, in which the minimalist style is mixed with Bauhaus and Art Deco elements. The client wanted an atmosphere inspired by Mies van der Rohe pavilion, given by Barcelona chairs under the background of translucent natural stones (onyx tiger). The Art Deco touch is easily visible in the decorations (natural wood accessories and figurines, fruit baskets, sculptures, brass items covering the TV unite located in the living room; natural zebra skin rug), conferring an aura of chic and warm.

The three areas have been fragmented by two movable panels that are found at both ends of the hallway, marking three clear areas that support the need for privacy: the living room area, the area and the access are. For a sense of continuity it was designed an effect at the ceiling level by making illuminated soffits that are connecting the night and the day areas, being visible when the panels are open. Unifying elements are found also in illuminating pieces with triangular facets, easily identifiable in all key areas.

Excessively generous surface of the access area was minimized through the full covering of the walls located on the entrance door side. Covering was done with creamy matt MDF, with decorative surface millings, aiming to mask storage areas.

The day area is an open space with tall windows, in which the spacious living room, with access to a 15sqm terrace, is closely connected with the kitchen. Fitting piece of resistance of the living room is the wood covering, which houses the TV unit and the bookcase. The massiveness of wood coated surface (linear 10m x 3m height) was interrupted by decorative brass shelves with structural role.

The kitchen, made out of glossy cream color MDF and rose Namibian marble coating, displays minimalist design lines and has an L-shaped configuration with a central island with role for preparation and dining. Island dimensions (3.5m long x 1m wide) allow placement of 6 chairs Tom Dixon. 3 fittings Pyramide with triangular facets, illuminates warm and subtle the center of the island.

In the night area can be found two bedrooms, the master bedroom and guest bedroom with corresponding bathrooms. The master bedroom strikes through the back of the bed, designed as a covering, which extends from the massif parquet and continues to the top with a wooden soffits. Bedside-table with mirror and dressing table surfaces, with fine silhouette standing, inspires elegance and femininity. The fireplace and the TV unit are inserted for a practical sense and discretion and are executed by architects, not to exploit the useful space and to create unity.

Bathrooms have simple lines, with travertine coated walls and floors covered with black marble. There were created a number of storage spaces, with mirrors facets, with both functional role (hidden storage) and aesthetic (the magnification effect of space). Directional lights accentuate used materials, but also minimalist sanitary objects.

The furniture was tailor-made by LINIA Furniture, the fitting division of Laboratorul de Arhitectură.

Also “Nordului”, as “La linie” apartment attracted design media attention and publications such as Igloo or Concept Casa chose to insert it in their pages.