DESPRE NOI

Laboratorul de arhitectură este un birou de arhitectură ce propune o VIZIUNE diferită cu ajutorul DESIGNULUI. Munca tinerilor arhitecţi ce alcatuiesc echipa este ghidată în fiecare zi de frumuseţe şi toate detaliile ei, de formă, geometrie, evoluţie, revolutie, oameni, filosofie, hedonism, artă, istorie, soare si mult umor. Laboratorul de Arhitectură este adăpostit de casa cu brad în curte din Mircea Vulcănescu, 27, colţ cu Cazzavillan. Printre proiectele realizate de către echipa Laboratorului precum se numără Centrul de Artă şi Inovaţie Phillips şi clinica medicală Izvoarele, aflată acum în construcţie. Un proiect de suflet al echipei Laboratorului este şi şcoala de design computaţional Parametrica [digi fab school], ce organizează cursuri şi workshopuri cu impact internaţional. www.parametrica.ro.

Business
Istorie birou (initiativa, concept, data “deschidere”, idee de afacere, schimbari, modificari de continut si obiect de activitate, echipa)
Inceputul lui 2011 a fost pentru Laboratorul de arhitectura primul punct de referinta oficial, caci atunci s-a unit echipa sub aceasta denumire. Toti membrii echipei au sub 30 de ani si sunt prieteni, fosti colegi de liceu sau facultate. Fiecare are o experienta diferita in spate, fie practica, fie teoretica, fie romaneasca, fie internationala. Le place sa lucreze pentru clienti frumosi, pentru lucruri frumoase si ei cred ca reusesc.

Specific (de ce e diferit fata de alte birouri de arhitectura)
In arhitectura totul depinde de expertiza si viziunea arhitectului responsabil de design. Abordarea creativa si, mai ales, optimizata a proiectelor pe care le realizeaza, dar si know how-ul international stau la baza strategiei Laboratorului.
Totusi, elementul cel mai deosebit fata de alte birouri de arhitectura este componenta educativa. Prin scoala Parametrica [digi fab school] ei isi propun sa creasca nivelul de pregatire a specialistilor din arhitectura si nu numai.

Brand/afacere (filozofie, premii, coordonate ale studioului/atelierului/business-ului)
“Ne dorim sa imprimam o viziune diferita in proiectele noastre, inspirati de forme, geometrie, evolutie, oameni, filosofie, arta, mancare, istorie, lumina, umor, toate acele lucruri care ne inconjoara si care ne fac viata mai buna, in fiecare zi.” spun ei, adica Diana Nitreanu, Cristina Stroe, Laurentiu Stanescu si Radu Bubulete.
Biroul cu brad in curte din Mircea Vulcanescu 27 este deschis oricand pentru o discutie despre un design indraznet sau un proiect inedit, fie ca vorbim de proiecte de urbanism, arhitectura, design interior sau de mobilier.

Azi (domenii de activitate, clienti, lucrari, publicatii)
Azi este aglomerat cu proiecte, provocari peste masura, care ii fac pe cei din Laborator sa se gandeasca ca poate ar trebui sa mareasca echipa.
Proiecte precum Bis Camera Ta pentru Milka, Tuc, Oreo, Belvita sau Centrul de Arta si Inovatie Phillips le pun creativitatea la lucru. Alte proiecte precum cele pentru Architecture for Humanity sau Clinica Stomatologica din Izvoarele mizeaza mai mult pe suflet si implicarea in comunitate.

Maine (planuri si proiecte)
Maine isi propun sa se implice si mai mult in comunitate si sa puna designul in slujba unui viitor mai creativ si aplicat activitatilor de zi cu zi.
La nivel educational vor sa popularizeze modele de gandire si productie inovatoare, iar la nivelul proiectarii in arhitectura, crearea unor proiecte optimizate cu o eficienta crescuta. Cercetarea solutiilor eficiente efectuate in timpul seminariilor Parametrica ii ghideaza catre un alt mod de gandire in propunerea solutiilor pentru client.

Design Manifesto (cum influenteaza designul experienta clientilor si profitabilitatea)
Designul in arhitectura inseamna in primul rand functionalitate, apoi un aspect frumos. Functionalitatea inseamna optimizare si utilizare eficienta a resurselor, a spatiului. Acest lucru inseamna, pe termen lung, costuri reduse pentru client si, in cele din urma, profitabilitate.
In plus, arhitectura inseamna design si, in acelasi timp, inseamna comunicare, dupa cum spune binecunoscutul architect Patrik Schumacher.

Personale (echipa/parteneri)
Inceputuri (educatie, formare, de la pasiune la job)
Toata echipa si-a inceput educatia pe bancile scolilor romanesti. Cristina, Laurentiu si Radu sunt mai practici. Diana, nerd-ul de serviciu, si-a continuat studiile in afara in cadrul „Instituto de Arquitectura Avancada Catalunya” din Barcelona unde s-a specializat ca trainer oficial Rhino, unul dintre programele dedicate designului parametric. Toti fac parte din acelasi grup de prieteni, iar lucrul in echipa a venit de la sine.

Cariera (primul job in industriile creative, evolutie, etape)
Diana este creativul, Cristina organizatorul, Laurentiu conectorul si Radu implementatorul. Dupa ce au terminat studiile sau in timpul studiilor, dar inainte de a porni pe cont propriu, cei patru au lucrat pe proiecte de design si amenajare pentru Londener Pub, Presidential Café, Sun Plaza, Vibe Café, Club Wine Bar & Restaurant, Promenada Mall Retail Park (Braila, Botosani, Turnu Severin si Focsani), Intersport Brasov, Colentina Mall, Coposu Tower, showroom-ul Corina Vladescu sau Hotel Regina.